Ceny ropy v reakcii na dohodu o Sýrii výrazne klesli

16.09.2013 Celý región

New York 16. septembra (TASR) - Cena americkej ropy dnes klesla pod 107 USD za barel (159 litrov), keď trhy zareagovali na víkendovú dohodu medzi Ruskom a Spojenými štátmi o spôsobe likvidácie sýrskych chemických zbraní. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa dohody musí sýrska vláda do týždňa odovzdať zoznam svojich zásob chemických zbraní a tieto musia byť najneskôr do polovice budúceho roka zlikvidované. Sýria síce nepatrí ku krajinám, ktoré sa na produkcii ropy vo svete podieľajú významnou mierou, no prípadný útok USA proti Sýrii, s ktorým sa pôvodne počítalo, by mohol skomplikovať situáciu v susedných štátoch, ktoré už medzi kľúčových producentov patria. Cena ropy tak minulý týždeň rástla a klesala podľa toho, ako sa vyvíjali diskusie medzi Ruskom a USA o riešení konfliktu v Sýrii.

Krátko popoludní dosiahla cena americkej ľahkej ropy WTI s októbrovým kontraktom v Európe hodnotu 106,69 USD (79,88 eura) za barel. Oproti hodnote na záver piatkového obchodovania (13. 9.) to znamená pokles o 1,52 USD. Cena v Londýne obchodovanej severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri klesla o 2,02 USD na 109,68 USD/barel.
 

Vyberte región